Poniedziałek 5 grudnia 2022 - Kryspiny, Norberta, Sabiny

Aktualności

 

VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz

VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz

Zabierz rodzinę i przyjedź na Festiwal rowerem Wybierz się szlakiem żurawinowym i skosztuj dań na Live Cooking przygotowanych przez znanych i lubianych kucharzy. 

Kulinarny Gość Specjalny Tomasz Jakubiak

Zabierz rodzinę i przyjedź na Festiwal rowerem Wybierz się szlakiem żurawinowym i skosztuj dań na Live Cooking przygotowanych przez znanych i lubianych kucharzy. Gotują dla Państwa Andrzej Ławniczak, Sebastian Miotk, Łukasz Konik, Adam Łojek, Michał Turek będzie prowadził warsztaty dla dzieci.

Tomasz Jakubiak 

Kucharz i dziennikarz kulinarny.
Gospodarz programów  "Jakubiak w sezonie„, „Jakubiak Lokalnie", „Jakubiak Rodzinnie" w telewizji Kuchnia+ . Obecnie prowadzi popularny program"Sztuka Mięsa", który oglądać można na kanale Food Network. Tomasz jest autor książek kulinarnych : „Z tradycją Na Ty", „Jakubiak lokalnie", „Z miłości do lokalności" oraz „Ugotuj mi tato". W każdej z nich czytelnicy mogą odnaleźć przepisy łatwe, proste i w pełni wykorzystujące to co oferuje nam kulinarna tradycja.
Tomasz uwielbia podróżować i czerpie kulinarne inspiracje 
z całego Świata, ale w szczególny sposób promuje regionalną, polską kuchnię. W swych programach odwiedza producentów zdrowej, polskiej żywności, a pozyskane od nich produkty szybko zamienia w pyszne dania. 

PROGRAM w Food Network (TVN):

„Sztuka Mięsa"


W Food Network Tomasz Jakubiak prowadzi program "Sztuka Mięsa". W każdym odcinku króluje inny rodzaj mięsa z którego Tomasz przyrządza dwa autorskie dania. Wybiera się też poza kuchnię, aby porozmawiać z lokalnymi hodowcami i poznać sekret ich produktów.   

Adam Łojek

Pasjonat gotowania.Wielokrotny zdobywca pierwszego miejsca w konkursach kulinarnych.Absolwent Akademii Kulinarnej Kurta Schellera. Zdobywca tytułu Mistrz Grillowania w Bremen. Wyróżniony na Festiwalu Smaku nagrodą Złotego Talerza za danie oparte na regionalnych produktach Warmii i Mazur. Wyróżniony w plebiscycie Gastronom Wybrzeża daniem z kaczki na żurawinie z chrzanem. Członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques. 

Sławomir Miotk 

Szef Kuchni Pałac ,,OdNowa" na Kaszubach w Sasinie na Kaszubach, specjalizujący się w daniach kuchni regionalnej. Tworzy z pasją od dzieciństwa dania, wykorzystując nowoczesne techniki kulinarne. Dzięki temu, znane potrawy odkryją swoje nowe oblicze! Kultywując tradycję, Szef Sławomir cały czas wprowadza nowatorskie techniki przygotowywania dań i tworzy ciekawe i odważne zestawienia.

Swoje doświadczenie zdobywał m.in. w Irlandii w Restauracji Boqeria w Cork, w Łeba Hotel & Spa ***, Hotel Neptun *** oraz w *** Stary Browar Kościerzyna oraz uczestniczył          wielu konkursach w  gastronomicznych: Sielawa Blues 2002r, Zielona Czapka Bounduell 2003r, Martell 2005r, Festiwal Kuchni Polskiej 2005, Potyczki Kulinarne w Bydgoszczy 2008r i 2012r III-miejsce, Festiwal Dorsza Łeba 2002,2003,2004,2009r, Festiwal Potraw Wigilijnych w Kołobrzegu 2009r, 2013r III-miejsce Festiwal Ryb Bałtyckich w Kołobrzegu. Od 2018r. Jest  członkiem komisji egzaminacyjnej w zawodzie kucharz w Pomorskiej Izbie Rzemiśliczej. Współpracuje ze szkołami zawodowymi z Kościerzyny, Bytowa i Wejherowa. Ambasador marki ,,Triada".

Andrzej Ławniczak 

Współzałożyciel i członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej z siedzibą w Gdańsku.
Zwycięzca licznych konkursów międzynarodowych, krajowych i regionalnych. 
Zdobywca tytułu „Kreator smaku" za „Zupę Kaszuba" w 2001 r. Dwukrotnie nagrodzony nagrodą „Perła -2008" i „Perła-2009" za zajęcie I-go miejsca w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną. 
W roku 2012, w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie Smaki", uhonorowany I nagrodą „Bursztynowy Laur".
Autor wielu znanych przepisów kulinarnych, w tym „Zupy bursztynowej", cieszącej się ogromną popularnością i uznaniem smakoszy. Organizator licznych pokazów i szkoleń kulinarnych. 
Od wielu lat prowadzi własną działalność gastronomiczną, jego firma - „Kreatornia Smaku", zdobyła prestiżowe członkostwo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskiego, promującej tradycje regionu.
Za działalność charytatywną nagrodzony tytułem „Cichy Bohater".

Michał Turek

Prezes Fundacji Plaster

 

 

powrót

 
VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz - 2 VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz - 4 VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz - 6 VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz - 8 VI Festiwal Żurawiny 7-8.09.2019 Dobrogoszcz - 10
 
ostatnia modyfikacja: 26 sierpnia 2019
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl